Stand by...

Más a háttér, más a portré

Arról lenne szó, h mennyire más(nak tűnik) egy ember, különböző helyzetekben, különböző környezetekben. Hétvége óta gondolkodok ezen, amikor egy teljesen semleges helyszínen véletlenül megláttam egy iskolatársamat, vagyis először csak sejtettem h ő az, mert óriási légynapszemüvegben volt.

A szorosabban vett környezetről, és helyzetről ennyit: épp egy mezőféleségen egy fesztiválon foglalatoskodott kisgyerekekkel. Ahogy így ránéztem, az összkép részeként ő egy komoly, kedves, jóarc leánynak tűnt, és ezt erősítette az is, amikor hallottam/közelről láttam mit csinál (a hozzánk tartozó kisgyerekekkel mi is arra mentünk).

Ebben nem is lett volna smi fura, ha nem ismertem volna a suliból látásból/névről. Sokkal több infóm nem lett róla pár év alatt mióta együtt járunk, mint most hétvégén. Láttam a folyosón, hallottam pár megszólalását, stb. Viszont azok alapján közel sem ilyen jó kép alakult ki róla bennem, sőt. Ráadásul a héten visszatérve a suliba, megint nem azt a érett, szimpatikus lányt láttam akit hétvégén.

Mindez a konkrét eseten kívül másról is elgondolkoztatott. Mi lett volna, ha azokat az embereket akiket most kedvelek, akikkel szívesen töltöm az időm, más környezetben találkozok? Sokukról eddig is többször mondtam, h hát ilyennek-olyannak tűnik, amit én nem viselek, de igazából csak jól titkolja néha, h milyen értékes ember. Lehet h most a közelükbe se mennék, ha egy másik pillanatban látom meg őket először (netán olyanban, mikor úgy viselkedtek, mint mikor pont velem keverednek egy helyre :D)? Vagy pár beszélgetés alapján már mindenkiben meg lehet látni, h milyen igazából?

7 Comment(s). Add a comment or Trackback

 • törpi  11:55 Jun 18, 2010 

  Érdekes gondolatok.

  Sokszor van így az ember, mindenki másképp viselkedik az adott környezetben. Nekem még a hangszínem is képes változni attól függően, kivel beszélek. Úgy gondolom, az, hogy milyen emberek, milyen társaság, milyen helyzet vesz körül, meghatározza, te hogyan reagálsz az adott szituációkra. Én ezt akkor szoktam megfigyelni, amikor egy-egy embert rettentően kedvelek, de csak ha négyszemközt beszélgetünk, három-négy jó barátnőjével/barátjával már kifejezetten elviselhetetlennek tarom. Nem szabad senkit megítélni néhány találkozás alapján (nem mintha én nem tennék ilyet:D)

  Hogy meg ne hazudtoljam önmagamat, muszáj leírnom, nagyon sok regény, novella (különösen a naturalisták) foglalkozik ezzel a témával, vajon mennyire befolyásolja az embert a környezete. Nem éppen egy új keletű probléma.

 • Kiss K D  11:05 Jun 19, 2010 

  Nem gondoltam, h feltaláltam a spanyolviaszt, egyszerűen csak most nagy feltűnő volt a különbség, és kicsit elgondolkoztam a témán.

  Félreértés ne essék, nem gondolom, h tudom milyen ember vki, akivel max 1-2 alkalommal beszéltem, de egy kép óhatatlanul kialakul róla. Persze ha jobban megismerem, ez változhat, sőt szokott is.

 • mesx  12:25 Jun 25, 2010 

  Nem mellesleg felveti a téma a régebbi – örök? – vitánkat is: vajon a bulihelyeken nem épp szimpatikusan viselkedő emberkék nem lehetnek-e igazán értékes, komoly emberek, csak épp kiadják magukból az egész héten felgyülemlett feszültséget? Csak hát ki így, ki úgy… 😆

 • Kiss K D  11:03 Jun 28, 2010 

  Mondtam én egyszer is h nem lehetnek értékes emberek?

 • mesx  12:32 Jun 29, 2010 

  Hát lehet, hogy csak én éreztem, de mintha sugalltad volna…
  De a vita elkerülése érdekében: mondjuk, hogy én is így látom.
  Ha matt részegen öleli valaki az undorítóan mocskos WC-csészét egy vele ellenkező-nemű WC-ben, miután felváltva ölelkezett 3-4 (a buli kedvéért) különböző nemű és korú emberrel és másnap nem emlékszik semmire…. Hát mondjuk, hogy az ember hajlamos ítélkezni, hogy nem túl “értékes” az illető… Aztán meg ki tudja? Vagy nem? 😐

 • Kiss K D  20:34 Jun 30, 2010 

  Na várj, akkor megpróbálok pontosabban fogalmazni: szóval nem zártam ki h lehet akár nem éppen megfelelő környezetben látott ember is amúgy normális, bár egy alapvéleményt tuti adna egy ilyen találkozás, ami persze később változhat.

 • Blite  16:16 Jun 26, 2010 

  Felettébb érdekes.

Leave a comment ↓

Welcome back, (change)

submitting...