Stand by...

Kutyahangfal

Ma amikor zenehallgatás közben le kellett szaladnom, elgondolkodtam, h milyen jó lenne ha nem kéne megszakítanom a zenehallgatást arra az időre míg kimmegyek.

Tudom ha egész nap a zsebemben lévő MP3/4- hallgatnám, nem lenne ilyem gondom, de ez sok dolog miatt nem nyerő. Egyrészt, az se bírná egész nap, másrészt a fülemnek se tenne jót  a napi jópár órában az agybadugós bömböltetése. Egyébként meg szerintem nem vehetek olyan vagyonért Sennheisert vagyJBC-t, h az hangzásban akár az én kis drágaságaimat megközelítené (nem hogy az apumnál lévő hangfal hangfalakat).

Két erősen utópisztikus, a megvalósíthatótól messze álló megoldás jutott eszemben. Nem sokban különböznek egymástól. Mindkettőnek az lenne a lényege, h egy központi forrásból ott szól a zene ahol épp járunk. Legaranyosabb megoldás egy kiskutya módjára követő hangfal lenne, de ez még elméletnek is túl elborult.

Ezért első ötletként az említeném, h (pl. a központi porszívók mintájára), minden helyiségbe raknánk (beépített) hangfalakat, amelyeket egy mediaszerver hajtana. Mindig ott szólna csak a zene ahol a rendszer pl. mozgásérzékelői segítségével észlel minket, vagy ahol külön bekapcsolnánk. Kényelmesebbé lehetne még tenni a dolgot pár falra szerelt érintőképernyővel, vagy egy rádiós távirányítóval.

Ötlet kettő meg annyiban fejlesztené ezt tovább, h nem kéne mindenkinek azt hallgatnia a házban amit én. Csak az én szobámban szólna a beépített cuccos, ha mások is vannak itthon.  Amennyiben kiteszem a lábam a birodalmamból, felrakom a fejemre a rádiós FEJhallgatót,  és addig azon élvezem a dallamokat, amíg vissza nem térek. Természetesen amíg az ősök haza nem érnek, működhet az első rendszer. További cifrázás lenne, h az egész zene egy dokkolt telóról/zenelejátszóról szólna itthon, szóval a fülessel együtt akár a zenetárat is felkaphatnám, ha épp elsietek.

Az egésznek nincs smi valóságalapja, csak kényelmes móka lenne.

4 Comment(s). Add a comment or Trackback

 • KRiS  16:14 May 09, 2009 

  A követős hangfal tényleg elborult ötlet 😀 Bár meg lehetne csinálni, hiszen már a LEGO készletek sem mennek neki a falnak, ha nem akarnak, a követés meg végülis csak egy a célszemélyre helyezett jeladón múlik, ami szintén nem nagy trükk. A dolog egészen addig jó, amíg a hangfal nem alakul Skynet-té.
  A mindig csak ott szól a zene, ahol vagy viszont szvsz több buktatóval jár. Az egyszerű mozgásérzékelő nem jó, mert nem lehet megmondani, ki mozog. A jeladó sem feltétlenül jó, mert viszonylag kevesebb a visszajelzés, ha nincs nálad (rossz zene szól) mit az első esetnél (nem jön a hangfal utánad). Persze ilyenkor a jeladó mondjuk lehetnem a mobil kékfoga, csak ha pont a mobil van dokkolva, mint zeneforrás, akkor ez sem megy. A kamera pedig ott bukna el, hogy embert kamerával felismerni nem szuperszámítógéppel csak az arc arányainak elemzésével lehet, de akkor meg a kamerának muszáj mindig látni az arcot, tehát minimum minden sarokba egy kell.
  Ettől függetlenül valami rendes intelligensház-rendszerrel az “abban a szobában van zene, ahol mozgás” teljesen kivitelezhető, szóval nem olyan kicsi a valóságalap. Sőt, sima PC-vel is mehetne, de akkor minden szobába két mozgásérzékelő kell (egy a riasztórendszerbe, egy a PC-be, már ha van risztó) mert a riasztót és a PC-t kombinálni enyhén szóval sem tűnik jó ötletnek.

  @StD (úgyis be fog ide nézni…): egyébként a kutyahangfalat, ha @sztzs pályázata bejön és lesz robotszakkör jövőre, azt jó ötlet lenne megcsinálni valamilyen szinten. Legalább tanulnánk egy kis (sok) C#-ot. 😀

 • KRiS  16:16 May 09, 2009 

  Upsz, bocsánat, hogy az előző kommentemben nem csináltam bekezdéseket, de mentségemre: azt hittem, a sima enter a , nem a dupla enter…

 • Kiss K D  21:30 May 12, 2009 

  Hát a legmindenttudóbb ötlet szerintem a mindenhol kapcsolható hangfal, egyébként meg intelligensen jelet szerző fejhallgató. Itt nem is bonyolult (annyira) a dolog, csak sok pénz a megvalósítás.

  Csak h a jeladós dolgot ne vessük el teljesen: mi van ha mondjuk az órádat az ajtó egy pontja mellett elhúzva észleli a gép épp hol mész át? Abból már nem nagy agymunka kitalálni, h hol vagy. Esetleg több ilyen érzékelő, és akkor már tippelhet is a gép, h merre akarsz menni? De am tényleg a másik ötlet a jobb.

  H robotszakkörötök lesz, azért meg képzelj ide egy (angry) kódú smile-t … 😀

  ui.: a bekezdésekre tördelés ismert probléma, a megoldást még nem találtam ki rá, esetleg ötlet?

 • Mebarak  20:20 May 18, 2009 

  Azért a blogokról össze lehetne szedni pár igen jó ötletet a fejlesztőknek, mert mostanában sok “okosságot” olvasok 🙂

  Ki tudja mi lesz idővel 🙂

Leave a comment ↓

Welcome back, (change)

submitting...