Stand by...

Barátság I.rész: barát vs. haver, elvárások, mennyiségek

Update: Meggondoltam magam, ez most így fél, negyed állapotban elmegy, és lesz másik rész is. Nekem egyszerűbb többszörre megírni, nektek olvasni, és addig is van vmi amíg nem végzek. Max a végén lesz egy összefoglaló.

Eredeti cím lett volna: Barátság: innen-onnan, star wars felől, máshonnan

Több helyen szóbajött mostanság körülöttem a barátság kérdése, több nézőpontból, ezekről írnék most egy kicsit, vagyis inkább sokat, szóval elnézést, most ez így van a fejemben, pedig már biztos sokat felejtettem pár nap alatt mióta halasztgatom ezt a bejegyzést:

Barát vs. haver:

Két nagyon különböző dolog. Igazából sokszor visszatérek majd még erre, de most általánoságban leírom amit gondolok. Haver sok mindenki lehet, gyorsan, kevés feltétellel. Jól érzem magam vele időnként, ismerős, csak a jobbik fajtából, szimpatikus. Ebből az okból esetleg (pl. ismeretlen társaságban) mellé állok. Ellenben a barát (most az igazi, legjobb barátaimról beszélek, kettő között csak átmeneti időszak van sztem) az egy (általában) hosszú idő alatt megszerzett cím. Kell hozzá hogy a havernál felsorolt dolgokon kivül: megbízzak benne, és ez a legfontosabb. Mellettük feltétel nélkül kiállok (értsd, nem tudom miről van szó, rávágom h neki van igaza), ha esetleg más a véleményem, azt is megtartom egy kétszemélyes beszélgetésre. Tudjátok a jó latin mondást:

Amicos in secreto mone, palam lauda ~ Barátod titokban intsd, hangosan dícsérd

Mit várok el:

Szerintem ócska propaganda szöveg, hogy a barátság feltétel nélküli. Tényleg nem kötődhet pénzhez, stb. Viszont szerintem az mindenki elvárja hogy általánosságban azt kapja vissza emberileg, amit ad. Szóval még mindig nem tárgyi dolgokról van szó. Hanem pl. ahogy én azt mondom, h kiállok mellette, úgy arra is számítok, h ezt Ő is megteszi, ez igaz a bizalomra is. Azért írtam h általánosségban, mert lehetnek rossz időszakok az ember életében, amikor például ingerültebb egy baráttal szemben (sőt, néha pont velük vagyok pl. én tahó idegbeteg), vagy példuál nem foglalkozik velük eleget. Ezeket az időszakokat ideális lenne fokozott tolarenciával kezelni, és nem pont ilyenkor rátenni a rossz kedvére még egy balhézással is.

A mennyiségek:

Na igen, ez is egy kérdés. Mebarak blogján volt erről szó (Ő volt az egyik ötletadó is). Ő ott azt írja, szerinte csak egy legjobb barátunk lehet. Én ezzel nem értek egyet, igaz nem egyformák, és tudom mindannyiójuktól mást kapok, de úgy gondolom, több mint 1-2 legjobb barátom van (nem sokkal). Köztük nem tudok, és nem is akarok különbséget tenni, de ez már másik téma.

Folyt. köv. Várom a véleményeket, saját elképeléseket erre a témára! Kiváncsi vagyok!

3 Comment(s). Add a comment or Trackback

 • Mebarak  20:55 Aug 13, 2008 

  Köszönöm, hogy megemlítettél! És annak is, hogy megosztottad a Te véleményed! Nem gondolhatja mindenki ugyan úgy, bár azt hiszem, hogy egy-egy ilyen elhatározás több csalódás eredménye – mármint az, hogy már nyitott szemmel jár az ember!

 • Kiss K D  22:54 Aug 13, 2008 

  Meg kellett ha Te voltál az egyik ötletadó 🙂 És am is, szívesen emlegetem a blogod, ha már egyszer olvasom. Ez a véleményem egy része, túl hosszú lenne egy posztban, lesz még erre a témára egy vagy két variáció, remélem azokat is elolvasod. Így van, tényleg nem érthetünk mindenben egyet, remélem nem ellened irányuló támadásnak értelmezted. Utolsó mondatnál nem tudom milyen elhatározásra gondolsz, kifejtenéd?

  Dani

  Elnézést, kicsit OFF: nem plörkölsz am?

 • Mebarak  13:08 Sep 12, 2008 

  Nagyon csöndes a blogod :p :p :p

Leave a comment ↓

Welcome back, (change)

submitting...